Hyvin suunniteltu sopeuttamisohjelma voi auttaa tuhansia löytämään uuden työn

Yritysten sopeuttamistilanteet haastavat koko organisaatiota ja koskettavat yksilöitä eri tavoin. Aalto EE tukee irtisanottavien uudelleen työllistymistä muun muassa uravalmennuksilla ja koulutuksilla. Muutostilanteissa tukea tarvitsevat johdon ja HR:n lisäksi sekä irtisanottavat että yrityksessä jatkavat työntekijät.

Annika Rautakoura, 04.09.2023

Irtisanominen on aina yksilöllinen kokemus, mutta hyvin suunniteltu sopeuttamisohjelma voi parhaimmillaan auttaa tuhansiakin työntekijöitä löytämään uuden työn nopeasti. 

Vuonna 2023 päivittyvä muutosturvalaki edellyttää yrityksiä tarjoamaan irtisanotulle työntekijälle työllistymistä edistäviä palveluita. Tärkeintä onnistuneen sopeuttamisen kannalta on hyvä suunnittelu ja oikeanlaisten työkalujen tarjoaminen HR:lle, esimiehille ja työntekijöille. 

”Irtisanominen on hankala tilanne kaikille organisaatiossa”, sanoi Juha Äkräs, Aalto-yliopiston Executive in Residence Vaikuttava henkilöstöjohtaminen sopeuttamistilanteessa -webinaarissa. Linkin webinaaritallenteeseen löydät täältä.

Äkräs on työskennellyt muun muassa Nokian henkilöstöjohtajana. Hän oli mukana tunnetussa kymmenen vuoden takaisessa Nokia Bridge -ohjelmassa, joka auttoi nokialaisia työllistymään uudelleen.

Ohjelma loi pohjan lukuisille tuleville muutosohjelmille niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin. 

Irtisanottavan aktivoiminen lähtee tuesta 

Kun muutos- tai sopeuttamistilanne on edessä, HR:n kannattaa pohtia yrityksen tilannetta ja käydä lakitiimin kanssa läpi muutosturvalain vaatimukset omalle kohderyhmälle. Yrityksen tarjoama muutosturva voi sisältää esimerkiksi työllistymistä edistävää koulutusta ja tiivistä tiedottamista työntekijöiden suuntaan.

”Irtisanottavien aktivoiminen on todella tärkeää,” Äkräs huomauttaa.

Nokia Bridgestä hän oppi, että vaikka lakisääteinen irtisanomisraha olisi huomattava, valtavat irtisanomispaketit voivat pahimmillaan passivoida ihmisen täysin. 

Ohjelma loi pohjaa tänä päivänä lähes kaikissa muutoskokonaisuuksissa oleville tuen muodoille, kuten työntekijöille mahdollisuus Nokian sisäisiin siirtoihin ja uudelleen työllistymiseen yhtiössä, sekä polkuun yrittäjänä. Jopa starttirahaa tarjottiin ilman varsinaisia reunaehtoja.

Vaikka irtisanomisten skaala voi olla valtava, kyse on aina yksilöstä ja hänen tulevaisuudestaan.”

Äkräs korostaa, että on tärkeä pyrkiä ymmärtämään, mihin irtisanottavien ammatillinen identifioituminen kohdistuu. Se vaikuttaa irtisanomisen henkilökohtaiseen käsittelyyn voimakkaasti.

Riitta Rönnqvist Aalto-yliopistosta on tutkinut aihetta Nokia Bridge -ohjelman tiimoilta ja selvitti, että organisaatioon vahvasti identifioituvat kokevat irtisanomisen raskaasti ja tarvitsevat usein ylimääräistä tukea. 

Muutostilanteiden tueksi voi hyvin hakea ulkoista palveluntarjoajaa, mutta Äkräs suosittelee säilyttämään prosessin omistajuuden talon sisällä. Se tuo sopeuttamiseen henkilökohtaisuutta ja sitoo sen yrityksen arvoihin.

”Vaikka irtisanomisten skaala voi olla valtava, kyse on aina yksilöstä ja hänen tulevaisuudestaan”, Äkräs toteaa.

 

Uravalmentaminen ja osaamisen päivittäminen tärkeässä osassa muutosturvaa

On tärkeää tarjota irtisanottaville mahdollisuutta edistää omien tarpeiden mukaista osaamista, oli kyse sitten olemassa olevan osaamisen laajentamisesta tai täysin uuden osa-alueen opiskelusta. Työllistymistä edistävä koulutus on keskeisessä osassa muutosturvaa. Aalto EE:n portfoliossa on yli 100 koulutusta.

ELY-keskukset tarjoavat myös laajalti tukimahdollisuuksia sopeuttamistilanteiden läpiviemiseen ja etenkin täydennyskoulutukseen. ELY-keskuksen kanssa suunniteltu koulutustarjotin muodostaa hyvän pohjan osaamisen päivittämiseen ja uuden osaamiseen hankkimiseen. 

Yksilöllinen uravalmennus voi puolestaan pitää sisällä esimerkiksi CV:n hiomista, sosiaalisen median haltuunottoa työnhaun tukena tai haastatteluihin valmistautumista valmentajan tukemana. 

”Vaikka yksilöllisen uravalmennuksen tärkein tavoite on nopea uudelleentyöllistyminen, uskomme että tämä prosessi voi myös olla laadukas”, kertoo Saara Bange, joka työskentelee nykyään Aalto EE:ssä tittelillä Director, Customised Design & Partnerships ja tekee väitöskirjaa Aalto-yliopistossa.

”Se voi merkitä muutakin kuin uutta työpaikkaa ja tuoda oivalluksia omista kiinnostuksen kohteista ja taidoista.”

Uravalmentaja tukee valmennettavia paitsi työnhaussa, myös uravision luomisessa ja seuraavien konkreettisten askeleiden ottamisessa, olivat ne kuinka pieniä tahansa. Hän kysyy kysymyksiä, joita itse ei välttämättä tule lainkaan pohtineeksi ja toimii kannattelijana, jos työnhakuprosessi tuntuu raskaalta. 

Uravalmennus ikään kuin rakentaa siltaa yksilön kokemuksen, työelämän ja toisaalta työmarkkinoiden muutoksen välillä. Samalla se pohjautuu aina yksilön tarpeisiin.

”Jos ihminen miettii uratarinaansa, vaikka kymmenen vuoden päästä, ehkä hän ajattelee oppineensa uravalmennuksen avulla jotain syvempää itsestään – että tämän kuului mennä näin”, Bange sanoo.

Lue lisää Aalto EE:n palveluista muutostilanteissa. Katso Vaikuttava henkilöstöjohtaminen sopeuttamistilanteessa -webinaari tallenteena. 

Artikkeli on julkaistu ensimmäistä kertaa Aalto Leaders' Insightissa joulukuussa 2022.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Hyvin suunniteltu sopeuttamisohjelma voi auttaa tuhansia löytämään uuden työn

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka