Podcast: Aivotutkijan vinkki: sähköposti ja tsättikanavat kiinni osaksi päivää

Aivotutkija, psykologian tohtori Mona Moisala on tutkinut älylaitteiden vaikutusta ajatteluun. Hän kannustaa järjestämään työpäiviin aikaa, jolloin ei tarvitse reagoida mihinkään, vaan voi keskittyä yhteen asiaan.

Reetta Räty, 14.02.2020

Tässä podcast-jaksossa Mona Moisala ja toimittaja Reetta Räty puhuvat siitä, miten älylaitteet vaikuttavat aivoihin ja ajatteluun.

Laitteen parissa vietetty aika on huono mittari. Olennaista on se, mitä sillä laitteella tekee."

”Ei se meidän tosi lyhytjänteinen älylaitteen räpläily ainakaan hyvää tee keskittymiskyvylle”, Moisala sanoo. 

Aivotutkijan näkökulmasta ruutuaika ei ole välttämättä mielekäs tapa miettiä älylaitteen käytön hyötyjä tai haittoja. ”Laitteen parissa vietetty aika on huono mittari. Olennaista on se, mitä sillä laitteella tekee.”

Älylaitteen ruudulla on aina jotain uutta. Se on viihdyttävää, addiktoivaa - ja haittaa keskittymistä.

”Onhan se tosi iso vaatimus, että pitäisi päivystää monella kanavalla, vastaanottaa koko ajan valtava määrä informaatiota, olla koko ajan tavoitettavissa, reagoida heti… ne on tosi isoja vaatimuksia aivoille, se ei ole meille luontaista.”

Tutkija ehdottaa, että työpaikoilla rajattaisiin sitä aikaa päivässä, jolloin ollaan tavoitettavissa ja pitää reagoida viesteihin. ”Että saisi päiviin edes vähän aikaa, jolloin ei tarvitse reagoida yhtään mihinkään.”

Kuuntele myös toinen aiheeseen liittyvä Mona Moisalan podcast, jossa kerrotaan lisää vinkkejä keskittymiskyvyn elvyttämiseksi.

Muut suomenkieliset podcastit löydät alta. Englanninkielistä kuunneltavaa löydät täältä.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Podcast: Aivotutkijan vinkki: sähköposti ja tsättikanavat kiinni osaksi päivää

Tilaa parhaat palat sähköpostiisi

Aalto Leaders' Insight on kokoelma ajatuksia herätteleviä artikkeleita, podcasteja, tarinoita ja näkemyksiä johtajuudesta, liike-elämästä ja itsensä kehittämisestä. Englanninkielinen Aalto Leaders' Insight Highlights -uutiskirje lähetetään tilaajille noin kerran kuukaudessa. Tilaus on halutessasi helppo perua. Katso esimerkki.

Aalto University Executive Education Oy ja sen konserniyhtiöt voivat käyttää tietojani markkinoinnissa pitääkseen minut ajan tasalla viimeisimmistä liike-elämän keskustelunaiheista sekä ohjelmista ja auttaakseen minua edistämään uraani. Katso tietosuojapolitiikka.