Ulkomaalaisen palkkaamista arastellaan yhä, vaikka tarjolla olisi huippuosaajia

Siinä, missä suomalaisille asiantuntijoille oman osaamisen jatkuva kehittäminen on luonnollinen osa työelämää, Suomessa asuvat korkeasti koulutetut ulkomaalaiset etsivät kiivaasti omaa paikkaansa työelämässä.

Satu Savela, 17.12.2019

Syöpätutkija. Elintarviketieteilijä. Historioitsija. Suomessa asuu laaja joukko korkeasti koulutettuja ulkomaalaisia, jotka eivät vielä ole päässeet antamaan omaa osaamistaan suomalaisen työelämän ja yhteiskunnan hyväksi, vaikka halua olisi.

Aalto PRO on järjestänyt asiantuntijoille F.E.C.-koulutuksia (Further Educated with Companies) jo 20 vuoden ajan. Ohjelmat tarjoavat osaamista yritysten jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. Koulutustarve on ajankohtaista esimerkiksi silloin, kun työntekijän osaaminen on syystä tai toisesta vanhentunut. Koulutusta on tarjottu myös silloin, kun asiantuntijalta on mennyt työpaikka alta, ja on syntynyt tarve kokonaan uudenlaiselle osaamiselle.

Tänä keväänä Aalto PRO käynnisti ensimmäisen kansainvälisen F.E.C.-koulutusohjelman. Siihen osallistuu vajaa 20 huippuosaajaa, joille yritetään löytää työpaikka suomalaisesta yritysmaailmasta. Kyseessä on pilotti, joka liittyy isompaan hallitustason kokonaisuuteen. Tavoitteena on tehdä Suomesta houkutteleva paikka korkeasti koulutetuille kansainvälisille osaajille.

”Valtaosa koulutusohjelman osallistujista on opiskellut tutkinnon Suomessa ja asunut täällä jo useita vuosia”, kertoo ohjelmajohtaja Anna-Maija Ahonen Aalto PRO:sta.

Ennätysmäärä hakijoita

Hakemuksia uuteen ohjelmaan tuli ennätysmäärä, yli 200, mutta valitettavasti läheskään kaikille halukkaille ei löytynyt sopivaa yhteistyöyritystä.

Monessa pk-yrityksessä saatetaan vielä vähän arastella kansainvälisen osaajan palkkaamista.

Ahonen arvelee, että monessa pk-yrityksessä saatetaan vielä vähän arastella kansainvälisen osaajan palkkaamista.

”Yrityksissä ei ehkä osata vielä nähdä sitä hyötyä, mitä kansainvälisen taustan omaava ihminen voi yritykseen tuoda”, Ahonen miettii.

Toinen mahdollinen este ulkomaalaisen palkkaamiselle voi olla kieli, erityisesti pienemmissä yrityksissä.

”Monessa yrityksessä toivotaan vielä suomen kielen osaamista, ja se voi muodostua joissain tapauksissa kynnyskysymykseksi.”

Koulutus ja asenne kohdillaan

Ahonen näkee työssään koulutusohjelmaan osallistujien valtavan halun päästä mukaan suomalaiseen työelämään.

”Näillä ihmisillä on vilpitön toive palvella suomalaista työelämää. Heillä on asenne kohdallaan ja lisäksi erinomainen koulutus ja osaaminen. ”

Ohjelman tavoite on aina ja yksiselitteisesti osallistujan työllistyminen.

Ohjelmaan valitut ovat pääosin vähän yli 30-vuotiaita, ja monella on korkeakoulututkinto oman kotimaansa lisäksi Suomesta.

”Valtaosalle opiskelijoista suomalainen yhteiskunta on jo tuttu ja osalla on jo perhettäkin Suomessa. Ohjelmassa on mukana myös viisi tohtoria, jotka ovat väitelleet Suomessa”, Ahonen kertoo.

Osallistujajoukko on kirjava sekä koulutustaustan että kansallisuuksien puolesta – opiskelijoita on muun muassa Aasiasta, Keski-Euroopasta sekä Dominikaanisesta tasavallasta.

Koulutus kestää puoli vuotta ja sen tavoitteena on, että yritys palkkaa työntekijän yritykseensä. Ohjelman tavoite on aina ja yksiselitteisesti osallistujan työllistyminen. Koulutusjakson aikana työskennellään tiiviisti yrityksessä.

”Yritys saa käyttöönsä myös osallistujan kansainväliset verkostot ja kaiken sen, mitä hän oppii tässä koulutusohjelmassa”, Ahonen muistuttaa.

Elinikäinen oppiminen tärkeää

Aalto PRO on kouluttanut F.E.C.-ohjelmien kautta tuhansia asiantuntijoita. Koulutusohjelmien päätavoite on pitää suomalaiset osaajat kilpailukykyisinä ja kiinni muuttuvassa työelämässä. On jo aivan arkipäivää, että asiantuntijan on pidettävä omaa osaamistaan yllä, eikä yhdellä koulutuksella tai työuralla oikein enää pärjää eläkkeelle saakka.

Elinikäinen oppiminen on tätä päivää työelämässä, harva pääsee enää niin sanotulle valmiiksi tallatulle polulle.”

Työelämän muutoksen nopeus on voinut tulla monelle yllätyksenä. Tietoa on tarjolla valtavasti, mutta välineet tiedon hyödyntämisen voivat olla puutteellisia. Data-analytiikka on tästä loistava esimerkki – tietoa vyöryy, mutta kuka osaa kanavoida sen yrityksen käyttöön?

”Elinikäinen oppiminen on tätä päivää työelämässä, harva pääsee enää niin sanotulle valmiiksi tallatulle polulle”, sanoo Aalto PRO:n avoimien ohjelmien johtaja Anita Vastamäki.

Aiemmin esimerkiksi insinööreille oli urapolku aika valmiiksi taputeltu. Tällaista polkua ei enää ole tarjolla, vaan työntekijän pitää kouluttautua koko työuransa ajan.

Digitalisaatio on tuonut mukanaan paljon uutta opittavaa, samoin ilmastonmuutos ja siihen liittyvät kestävän kehityksen ohjelmat. Työelämässä tarvitaan kokonaan uudenlaista osaamista ja uusien asioiden johtamista. F-E.C.-ohjelmat vastaavat osataan näihin yritysten ja työntekijöiden tarpeisiin.

Onko oma osaaminen ajan tasalla?

Mutta mistä tietää, että oma osaaminen ei ole enää ajan tasalla?

”Se on hyvä ja vaikea kysymys. Ehkä joitain merkkejä voi huomata siitä, että ei voi hyvin työpaikalla tai oma urakehitys junnaa paikoillaan”, Vastamäki pohtii.

Vastamäki muistuttaa, että omasta osaamisesta voi pitää myös itse aktiivisesti ja omatoimisesti huolta – esimerkiksi suomalainen kirjastojärjestelmä tarjoaa mahdollisuuden opiskella ja oppia lisää lähes rajattomasti.

Aalto PRO järjestää sekä kaikille avoimia F.E.C.-koulutuksia että yhdessä ELY-keskuksen kanssa muutoskoulutuksia, joiden tavoitteena on aina asiantuntijan työllistyminen.

Tänä päivänä irtisanomiset ovat niin yleisiä, ettei asiaan liittyvää häpeää tunneta enää samalla tavalla kuin ennen.

”Kaikki tietävät, että hyvätkin osaajat voivat saada lopputilin, kun organisaatiota muutetaan.”

Tuoreessa muistissa on myös Microsoftin muutamien vuosien takaiset jätti-irtisanomiset. Aalto PRO:n kautta koulutettiin peräti 500 ihmistä uuteen työhön. Urakka oli pitkä, mutta palkitseva.

”Se oli myös meille valtavan iso oppimisen paikka”, sanoo F.E.C.-ohjelmien parissa työskentelevä Kimmo Rissanen.

Kaikki tietävät, että hyvätkin osaajat voivat saada lopputilin, kun organisaatiota muutetaan.”

Aalto PRO:lla on tarjolla noin 50 erilaista koulutusohjelmaa. F.E.C. -ohjelmat ovat oma erityisalueensa, ja niiden toteuttaminen poikkeaa muista Aalto PRO:n avoimista ohjelmista.

”Moni tulee koulutuksiin mukaan jo ennen kuin oma osaaminen vanhentuu.”

Rissanen korostaa samaa kuin Ahonen, F.E.C-ohjelma on yritykselle helppo ja aika riskitön tapa löytää huippuosaaja yritykseen.

”Kun yritys lähtee mukaan ohjelmaan, hän saa omiin tarpeisiinsa räätälöidyn työntekijän hyvin nopealla aikataululla”, Rissanen sanoo.

F.E.C.-ohjelmat ovat olleet menestyksekkäitä rekrytointikanavia sekä yrityksille että osallistujille. Positiivista palautetta on tullut vuosien aikana paljon, ja monen yrityksen kanssa on tehty pitkään yhteistyötä.

”Hieman laskentatavasta riippuen meidän ohjelmiimme osallistuneista on työllistynyt jopa 80 prosenttia”, Rissanen kehuu.

Tutustu Aalto Global Talent F.E.C. -ohjelmaan ja muihin ajankohtaisiin F.E.C.-ohjelmiin Aalto PRO:n sivuilla.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Ulkomaalaisen palkkaamista arastellaan yhä, vaikka tarjolla olisi huippuosaajia

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka