MBA on ollut oman urani kannalta tärkein päätös

MBA-ohjelma antoi hyvät eväät edetä uralla, sanoo Siemens Healthcare Oy:n toimitusjohtaja Jarno Eskelinen, joka suoritti ohjelman töiden ohessa ja eteni sen jälkeen nopeasti kansainvälisen terveydenhoitoalan johtotehtäviin. Parhaiten jäivät mieleen kansainväliseen rahoitukseen keskittyneet modulit ja liiketoiminnan eettisyys. ”Terveydenhuollossa arvot ja välittäminen ovat luontaisesti merkittäviä asioita. Opiskellessa löysin sen, mikä on eettisyyden liiketoiminnallinen vaikuttavuus.”

Toimitusjohtaja Jarno Eskelinen sai tämän jutun tekemisen aikoihin paljon hyviä uutisia. Perheen kuopus, tyttövauva, syntyi samana päivänä, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) teki päätöksen siitä, että se hankkii Siemens Healthcarelta ison automaatiolaboratorion. Hankinta oli yhteensä 25 miljoonan arvoinen.

Reetta Räty, 11.01.2019

Read this in English

MBA-tutkinnon vaikutus omaan uraan on selkeä, sanoo toimitusjohtaja Jarno Eskelinen.

”Ilman MBA:ta en olisi tässä.”

Eskelinen istuu Espoossa, Siemens Healthcaren kokoustiloissa. Hän on yrityksen toimitusjohtaja, vastuualueena Suomi ja Baltia.

Ennen MBA-ohjelman aloittamista Eskeliselle tarjottiin tuotepäällikön tehtäviä amerikkalaisessa, globaalisti toimivassa terveysalan yrityksessä Abbotissa. Eskelinen oli 27-vuotias ja opinnot olivat kesken. Hän arveli, ettei nyt ole järkevää ottaa vastuullista työtä vastaan. Ensin pitäisi valmistua. Mutta työnantajalla oli tarjolla suunnitelma: Eskelinen voisi suorittaa töiden ohessa MBA-tutkinnon. Kulut jaettaisiin puoliksi työntekijän ja työnantajan välillä.

"Innostuin valtavasti", Eskelinen muistelee jälkeenpäin. ”'Nyt kuulostaa hyvälle', sanoin. Kaupallinen puoli kiinnosti kovasti ja Helsingin kauppakorkeakoulun MBA-ohjelmalla oli hyvä maine" (kauppakorkeakoulusta tuli myöhemmin osa Aalto-yliopistoa). Ohjelmaa Eskeliselle ehdottanut työnantaja oli itsekin käynyt MBA:n ja suositteli sitä lämpimästi.

Eskelinen opiskeli työn ohessa vuodet 2002-2005.

”MBA on ollut oman urani kannalta tärkein päätös. Se antoi todella hyvät eväät edetä uralla. Sen Abbotin tuotepäällikköyden jälkeen tulleet askeleet olisivat jääneet ottamatta ilman MBA:ta. Tai ainakin tie olisi ollut pitempi ja vaikeampi.”

Eskelinen eteni ensin Abbotilla ja teki välillä töitä sen Saksan-yksikössä vastuullaan Euroopan, Lähi-idän, Afrikan ja Kanadan-markkina. Hän siirtyi 2013 toiseen terveydenhoitoalan yritykseen Fresenius Kabille, ja sieltä Philips Oy:lle toimitusjohtajaksi. Nykyisessä tehtävässä Siemensillä hän on ollut reilut kaksi vuotta.

Kun MBA-opinnot alkoivat, Eskelinen teki gradua sosiaalifarmasiasta. Hän valmistui maisteriksi 2002. (Master of Science in Pharmacy.)

”Etukäteen mietin, että miten minä proviisoripohjalta pärjäisin vaativissa kaupallisen alan MBA-opinnoissa, mutta huomasin nopeasti, että vaikkapa joku kansainvälinen rahoitus… siinä on jotain tosi kiehtovaa. Oli kova halu oppia lisää.”

Eskelinen on kotoisin Iisalmesta, Savosta. Hän kävi urheilulukion Kuopiossa. Proviisorin opinnoissa Helsingissä hän innostui lääkealasta ja päätyi lääketeollisuuteen töihin. MBA-ohjelma sopii hyvin globaalille farma-alalle, hän sanoo.

Varsinkin opintojen alku oli rankka. ”Huomasin oman tason ja sen, että teekkarit olivat näissä asioissa paljon edellä. Se oli kovaa oppimista ja ison tietomäärän sisäistämistä. Opiskelukaverit olivat ihan huikeita, opin heiltä valtavasti. Siellä oli juristeja, lääkäreitä, teekkareita, opettajakin. Meillä oli hyvä henki, välillä istuttiin iltaa yhdessä ja puitiin opintoja läpi, siitä sai vertaistukea jaksamiseen.”

Jälkeen päin miettii, mihin tuli hypättyä, mutta oppiminen ei tapahdu ilmaiseksi, itse siinä täytyy työtä tehdä."

Eskelinen puhuu varsin nöyrästi omasta urastaan. Ehkä tämä asenne on auttanut matkan varrella. ”Opiskellessa opin ymmärtämään, mitä en tiedä. MBA avasi silmiäni strategiasta, eettisyydestä, liiketoiminnan johtamisesta, markkinoinnista, ja siitä, miten pienessä ryhmässä kannattaa toimia ja organisoitua.”

Ohjelma opetti sisällön ohella paineensietokykyä ja oman ajan tehokasta käyttöä.

”Että oliko muuta elämää? Ei siinä hirveästi ollut. Jälkeen päin miettii, mihin tuli hypättyä, mutta oppiminen ei tapahdu ilmaiseksi, itse siinä täytyy työtä tehdä.”

Eskelinen arvosti myös sitä, että opinnot tehtiin englanniksi. Hän oli kansainvälisissä tehtävissä, joten terminologia on hyvä tuntea englanniksi. ”Kauppakorkeassa opinnot olivat suomeksi, siksi MBA oli minulle tärkeä myös kielen kannalta, sain englanninkielisen terminologian haltuun.”

Kansainväliseen rahoitukseen keskittyneet modulit jäivät Eskeliselle parhaiten mieleen. Toinen tärkeä teema oli liiketoiminnan eettisyys. 2000-luvun alussa aiheesta ei puhuttu niin paljon kuin nykyään, mutta opinnoissa se oli paljon esillä. Ajattelu osui Eskelisen omaan arvomaailmaan ja alaan. ”Kiehtoi se ajatus, että eettisyys, yrityksen identiteetin löytäminen ja työkulttuuri ovat tosi tärkeitä, ja ne voivat tuoda lisäarvoa liiketoiminnalle. Terveydenhuollossa arvot ja välittäminen ovat luontaisestikin merkittäviä asioita. Opiskellessa löysin sen, mikä on eettisyyden liiketoiminnallinen vaikuttavuus.”

Tietenkin MBA-opinnoissa käsiteltiin paljon myös strategista ajattelua ja johtamista. Eskelisellä on pitkä historia jääkiekon pelaajana. Kentälläkin hänet on valittu kapteeniksi, johtamaan joukkoja ja selvittelemään välejä tarpeen tullen.

Kovalla työmoraalilla ja hyvällä huumorilla pystyy saavuttamaan jotain isoa."

”Kyllä jääkiekko on tuonut paljon eväitä omaan johtamiseen.  Olen saanut seurata huippuvalmentajia, jotka näyttävät, miten luodaan hyvä työilmapiiri ja tehdään töitä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Kovalla työmoraalilla ja hyvällä huumorilla pystyy saavuttamaan jotain isoa. Ikinä et selviä yksin, kaveria pitää jeesata. Joukkueessa oppii, että jokainen voi olla esimerkin antaja: jos jollakin on huono päivä, voit ottaa sen mukaan, nyt ei luovuteta, keksitään taktiikka, jolla selätetään vastustaja…”

Kaukalossa ja sen reunalla oppii voittamisen riemun, häviämisen tuskan ja sen, miten tappioista selvitään. ”Jääkiekossa moni asia on ihan sama kuin työpaikalla: millainen strategia valitaan, onko joukkueessa hyvä työilmapiiri, tietävätkö kaikki tavoitteet ja oman roolinsa siinä.”

Eskelinen on edennyt työuralla nopeasti ja päätynyt tilanteisiin, jossa omat alaiset saattavat olla vanhempia ja kokeneempia kuin hän. Tyypillisesti hän on tullut johtamaan isoa muutosta.

”Kaikki muutos lähtee yrityksen sisältä. Minulle tärkeimmät arvot ovat välittäminen ja luottamus. Niitä ei saavuteta hetkessä, ne täytyy rakentaa. Ihmisten pitää nähdä, että tuo johtaja on kiinnostunut minusta ja haluaa hyvää meille. Silloin se massa alkaa seuraamaan johtajaa ja strategiaa. Tämä ei voi tapahtua toisinpäin – niin että seurattaisiin ilman luottamusta.”

Miten luottamus saavutetaan muutoksen ja epävarmuuden tilassa?

”Täytyy jalkautua”, Eskelinen sanoo. Täytyy tavata kollegoja Liettuassa, Latviassa, Virossa, missä ollaankaan. Täytyy tavata asiakkaita, puhua ihmisille, rakentaa yhdessä tavoitteita. Se vaatii paljon keskustelua ja avointa dialogia. Kaikkea ei voi tehdä täältä espoolaisesta kokoushuoneesta käsin.

Minusta on ihan reilua, että kollegat näkevät minut kokonaisena. Kun tuntee toisen henkilökohtaisesti, luottamus syvenee."

Eskelinen sanoo, että hän jakaa johtajana myös henkilökohtaisia asioita ja tuntemuksia alaisten ja kollegojen kanssa. ”Minusta on ihan reilua, että kollegat näkevät minut kokonaisena. Kun tuntee toisen henkilökohtaisesti, luottamus syvenee. Minusta se on hyvä tapa, että käyttää kahvi- ja lounastauot puhumalla ihmisten kanssa muustakin kuin töistä. Onko se sitten savolaista, vai mitä… Olen huomannut, että kun tuntee toisen tarkoitusperät ja näkee, millainen ihminen hän on ja millaisilla arvoilla liikkeellä, on helpompi luottaa.”

Missä Eskelinen haluaisi tulla paremmaksi johtajana?

”Kyllä se on toisten kuuntelu.”

Eskelinen sanoo painottaneensa koko uransa sitä, että saisi ihmiset puhumaan avoimesti, eikä tuputtaisi omia ajatuksiaan liiaksi. Häntä kiehtoo ajatus autonomisesta organisaatiosta ja matalista hierarkioista – osin ehkä siksi, että hän on saanut itse nuoresta pitäen paljon vastuuta ja nähnyt, miten se ajaa hyviin suorituksiin, kunhan yhteiset tavoitteet ovat selkeitä. Tällaista työtapaa käytettiin myös MBA-opinnoissa. Pantiin yhteen fiksuja ihmisiä ja annettiin heidän ratkaista asioita keskenään.

”Minua kiehtoo sellainen johtaminen, jossa johdetaan arvoilla ja isoilla, yhteisillä tavoitteilla.  Hajautettu päätöksenteko vaatii kirkkaan suunnan, intohimoa ja sitoutuneisuutta”, Eskelinen sanoo. ”Ajattelen, että ihmisten brainpoweria käytetään liian vähän, haluaisin johtajana olla vapauttamassa sitä käyttöön, "unleash the power" -hengessä.”

Aalto MBA on käänteentekevä liikkeenjohdon ohjelma yksilöille, jotka haluavat saada uusia mahdollisuuksia urakehitykseensä sekä uudistaa kykyään kehittää ja johtaa liiketoimintaa. Lue lisää ohjelmasta.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: MBA on ollut oman urani kannalta tärkein päätös

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka