Kolumni: Digitalisaatiota ei voi ulkoistaa

Uudet teknologiat ovat yritysten ja yhteisöjen merkittävimpiä muutosajureita tulevina vuosina. Vaikka voimme ja meidän pitääkin luottaa asiantuntijoiden syvälliseen tietämykseen monissa asioissa, kaikilla vastuullisilla johtajilla on oltava käytännön tietoa teknologiasta ja sen soveltamisesta – alkaen teknologian peruslogiikan ja käyttöjärjestelmän ymmärtämisestä.

Mikko Laukkanen, 01.04.2019

Työn jakaminen on keskeistä sen kannalta, miten johtavat organisaatiot ja johtoryhmät nähdään tietopohjaisessa liiketoimintaympäristössä. Loogisesti ajateltuna meidän kannattaa ympäröidä itsemme fiksuilla, yksilöllisesti ammattitaitoisilla ihmisillä ja jakaa työtä eteville kollegoille. Saamme silti jatkuvasti muistutuksia siitä, että meillä ei todellakaan ole suurten ideoiden monopolia ja että avain jatkuvaan menestykseen on runsas ulkoisen työpanoksen käyttö.

Samalla on kuitenkin tiedostettava asiantuntemuksen ulkoistamiseen liittyvät merkittävät rajoitukset. Näistä rajoituksista on tullut entistäkin tärkeämpiä teknologian mullistaessa organisaatioita ja yrityksiä. Olen kamppaillut tämän asian parissa henkilönä, jolla on eittämättä rajallinen teknologiatausta. Melko varmasti en ole yksin tämän ongelman kanssa.

Monet meistä ovat tottuneet tarkastelemaan asioita korkeammalla käsitteellisyyden tasolla, joten tämä tarkoittaa paluuta oppimaan käytännön asioita oikeasti tekemällä niitä."

Teknologiat kehittyvät yhä hurjaa vauhtia. Lisäksi uusia sovelluksia ja kokonaan uusia alojakin syntyy tiuhaan, joten minulla on kiusaus luottaa vain ympärilläni oleviin asiantuntijoihin. Työskentelen yliopistossa, joten minua suorastaan hemmotellaan eksperteillä, joita voin vaivata tyhmillä kysymyksilläni. Mutta monet muutkin ovat varmasti kääntyneet sen oman luotettavan teknologia- tai diginörttinsä puoleen saadakseen selkoa digitaalisesta maailmasta.

Samoin monien yritysten johtoryhmillä ja jopa yhtiöiden hallituksilla on yksi ainoa digitalisaatioasiantuntija, joka tekee kaiken: ymmärtää organisaation senhetkisiä tietokonejärjestelmiä ja teknologioita ja seuraa teknologiaa, jota organisaatioympäristön muutoksessa mahdollisesti käytetään. Se ei tietenkään ole kestävä toimintamalli.

Uudet teknologiat ovat yritysten ja yhteisöjen merkittävimpiä muutosajureita tulevina vuosina. Vaikka voimme ja meidän pitääkin luottaa asiantuntijoiden syvälliseen tietämykseen monissa asioissa, kaikilla vastuullisilla johtajilla on oltava käytännön tietoa teknologiasta ja sen soveltamisesta – alkaen teknologian peruslogiikan ja käyttöjärjestelmän ymmärtämisestä. Jos perusasiat eivät ole hanskassa, teknologian mahdollisuuksista ei voi luoda kokonaiskuvaa. Monet meistä ovat tottuneet tarkastelemaan asioita korkeammalla käsitteellisyyden tasolla, joten tämä tarkoittaa paluuta oppimaan käytännön asioita oikeasti tekemällä niitä. Itse asiassa ei ole harvinaista, että esimerkiksi huippujohtajat opettelevat koodaamista – eivät tullakseen koodaajiksi vaan kehittääkseen perusymmärrystään teknologiasta. Kysy itseltäsi: miten voit varmistaa, että sinulla on menestyksen vaatimat tiedot ja taidot tulevina vuosina?

Mikko Laukkanen, KTT, on Aalto EE:n akateeminen johtaja. Laukkanen on myös tutkija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa ja luennoi usein Aalto EE:n ohjelmissa eri puolilla maailmaa. Aalto EE:n ohjelmat syventävät osallistujien ymmärrystä digitalisaation eri puolista uuden tekoälyaikakauden koitteessa ja tarjoavat perustan kilpailukyvylle lähitulevaisuudessa. Lue lisää ohjelmista.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Kolumni: Digitalisaatiota ei voi ulkoistaa

Tilaa parhaat palat sähköpostiisi

Aalto Leaders' Insight on kokoelma ajatuksia herätteleviä artikkeleita, podcasteja, tarinoita ja näkemyksiä johtajuudesta, liike-elämästä ja itsensä kehittämisestä. Englanninkielinen Aalto Leaders' Insight Highlights -uutiskirje lähetetään tilaajille noin kerran kuukaudessa. Tilaus on halutessasi helppo perua. Katso esimerkki.

Aalto University Executive Education Oy ja sen konserniyhtiöt voivat käyttää tietojani markkinoinnissa pitääkseen minut ajan tasalla viimeisimmistä liike-elämän keskustelunaiheista sekä ohjelmista ja auttaakseen minua edistämään uraani. Katso tietosuojapolitiikka.