Näin sovitat yhteen IT:n ja liiketoiminnan

Strateginen yhteensovittaminen on pitkään ollut yksi IT-johtamisen ongelmakohdista. On koko ajan tärkeämpää, että tietohallinto palvelee liiketoimintaa mahdollisimman tehokkaasti. Mutta kuinka se käytännössä tehdään?

Heidi Hammarsten, 12.10.2016

Strateginen yhteensovittaminen on pitkään ollut yksi IT-johtamisen ongelmakohdista. On koko ajan tärkeämpää, että tietohallinto palvelee liiketoimintaa mahdollisimman tehokkaasti. Mutta kuinka se käytännössä tehdään?

Digitalisoituvassa maailmassa yrityksen IT-osaaminen ja tietohallinto ovat ydinasemassa. Ei enää riitä, että että tietohallinto toimii tehokkaasti ja edistää yrityksen menestystä kuluja karsimalla. Digiaikana sen pitää myös löytää mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan ja tuottojen kasvattamiseen. Miten sitten varmistetaan, että IT-investoinnit ovat mahdollisimman tuottavia ja tehokkaita?

Tutkimus on jo todistanut, että mitä paremmin IT ja liiketoiminta on sovitettu yhteen, sitä paremmin yritys menestyy.”

Paljon puhutaan termistä strategic alignment eli yrityksen liiketoiminnan ja IT:n strategisesta yhteensovittamisesta. Tutkimus on jo todistanut, että mitä paremmin IT ja liiketoiminta on sovitettu yhteen, sitä paremmin yritys menestyy.

Alan tutkimuksessa on myös listattu tietohallinnon johtamiskäytänteitä, joiden avulla strateginen yhteensovittaminen nousee aina kypsemmälle tasolle. Niitä on tarjolla sekä strategisella, operatiivisella sekä taktisella tasolla. 

Aalto-yliopiston tutkija Kari Hiekkanen on väitöskirjassaan tutkinut tarkemmin yhteensovittamisen toteuttamista käytännössä. Hän on löytänyt selityksiä sille, miksi tulokset eivät välttämättä synny niin helposti kuin teorian perusteella voisi luulla. Tulokset on tiivistetty kahdeksaan oleellisimpaan johtamiskäytänteeseen, jotka liittyvät joko strategiseen tai taktiseen tasoon. Niitä noudattavassa yrityksessä liiketoiminnan ja IT:n strateginen yhteensovittaminen nousee jo riittävälle kypsyystasolle. 

Kari Hiekkanen valmentaa useissa Aalto PRO:n ja Aalto EE:n ohjelmissa - mm. Aalto PRO:n Diploma in IT Leadership - tietohallinnon koulutusohjelmassa.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Näin sovitat yhteen IT:n ja liiketoiminnan

Tilaa parhaat palat sähköpostiisi

Aalto Leaders' Insight on kokoelma artikkeleita, tarinoita ja näkemyksiä johtajuudesta, liiketoiminnasta ja itsensä kehittämisestä. Käsinpoimittu englanninkielinen Highlights -uutiskirje lähetetään tilaajille korkeintaan kaksi kertaa kuukaudessa. Tilaus on helppo perua. Katso esimerkki.

Aalto University Executive Education Oy ja sen konserniyhtiöt voivat käyttää tietojani markkinoinnissa pitääkseen minut ajan tasalla viimeisimmistä liike-elämän keskustelunaiheista sekä ohjelmista ja auttaakseen minua edistämään uraani. Katso tietosuojapolitiikka.